
Poniżej publikujemy dokument znajdujący się w zbiorach archiwalnych Wojskowego Biura Historycznego w Rembertowie, odnależiony przez członków naszego Stowarzyszenia. Zachowano pisownie oryginalną.
Ministerstwo Spraw Wojskowych Warszawa, dnia 15 dnia 1935 r.
Departament Intendentury
M.262/35
WORECZKI NA ŻYWNOŚĆ
Ogólny spis…..1
Wymiary i ciężar….2
Materjał....3
Wykonanie....4
Opakowanie...5
Odbiór....6
Normy i materjał pomocniczy....7
Moc obowiazująca przepisu...8
1. Ogólny opis
Warunki niniejsze obejmują trzy rodzaje woreczków na żywność, a mianowicie:
a) woreczek na żywność, noszoną w chlebaku,
b) woreczek na suchary porcji rezerwowej,
c) woreczek na kawę porcji rezerwowej.
Woreczki na żywność i na kawę mają po złożeniu kształt prostokątów, zaś woreczek na suchary posiada rogi dolne przeszyte, przez co powstaje prostokątne denko. Wszystkie woreczki są ściągane i zawiązywane zapomocą tasiemek.
Ogólny wygląd woreczków na żywnosć przedstawia załączony rysunek.
2. Wymiary i ciężar
Wymiary i ciężar poszczególnych woreczków są ujęte w poniższych tabelach.
A. WYMIARY
Litera rysunku | WYSZCZEGÓLNIENIE | Centymetry | ||
a) WORECZEK NA ŻYWNOŚĆ, NOSZONĄ W CHLEBAKU | ||||
A B C D E F G |
Długość woreczka Długosć tasiemki Długość rozporka, mieszona do rygielka Długość rygielka Szerokość woreczka Szerokość ściągaczki Szerokość tasiemki |
36 72 4 0,5 24 1,5 1 |
||
b) WORECZEK NA SUCHARY PORCJI REZERWOWEJ | ||||
A B C D E F G I |
Wysokość woreczka Długość tasiemki Długość denka Długość rozporka, mierzona do rygielka Długość rygielka Szerokość woreczka górą Szerokość denka Szerokość ściągaczki Szerokość tasiemki |
24 56 10 4 0,5 18 8 1,5 1 |
||
c) WORECZEK NA KAWĘ PORCJI REZERWOWEJ | ||||
A B C D E |
Długość woreczka Długość tasiemki Długość rozporka, mierzona do rygielka Długość rygielka Szerokość woreczka Szerokość ściągaczki |
15 40 3 0,5 10 1,5 |
||
Od powyższych wymiarów są dopuszczalne odchylenia w granicach mniej lub więcej 2%.
B. Ciężar
WYSZCZEGÓLNIENIE | Gramy |
Woreczek na żywność, noszoną w chlebaku około Woreczek na suchary porcji rezerwowej około Woreczek na kawę porcji rezerwowej około |
52,5 30,5 10,0 |
3. Materjał
Materjał użyty do wyrobu woreczków na żywność powinien odpowiadać następującym warunkom:
a) jakość tkaniny lnianej powinna odpowiadać warunkom technicznym tkaniny lnianej na bieliznę żołnierską M218/34.
b) Tasiemka bawełniana, 13 mm szeroka, powinna odpowiadać warunkom P.S. 205-107, tab. 2, pkt 8.
c) Nici bawełniane nr 30/3 do szycia powinny odpowiadać warunkom P.S. 205-107.
4. Wykonanie
Rozkrój i wykonanie woreczków na żywność powinny być zgodne z postanowieniami przepisu M 191/33, niniejszego przepisu z rysunkami, z szablonami oraz zatwierdzonemi wzorami, a w szczególności:
a) Krawędzie wykroju każdego woreczka, w miejscach gdzie ma być rozporek, nalezy zakończyć na długości 5-6 cm obrębkami 0,3-0,5 cm szerokiemi. Obrębki powinny być tak wykonane, aby po wykończeniu woreczka wypadły od strony wewnętrznej. Następnie wykrój każdego woreczka należy złożyć na połowę wpoprzek długości i złączyć go szwami francuskiemi wzdłuż dłuższych krawędzi aż ku górze, zostawiając w górnej części jednego boku obrębiony rozporek, który po wykonaniu woreczka należy wzmocnić silnym, nawskroś wykonanym rygielkiem.
b) Dolne rogi zszytego woreczka na suchary należy ułożyć i zeszyć w ten sposób, aby szwy francuskie nakrywały podłużną linię zagięcia denka, tworząc dwa równoramienne trójkąty, których wysokość powinna wynosić 4 cm, a podstawa, stanowiąca zeszycie rogów, 8 cm. Przez takie zeszycie rogów woreczka powstanie denko o wymiarach 10 cm na 8 cm.
Sposob przeszycia rogów jest uwidoczniony na rysunku.
c) Otwór każdego woreczka powinien być zakończony od strony wewnętrznej ściągaczką przeszytą wzdłuż jej zawiniętej, dolnej krawędzi w odległości 0,1 - 0,2 cm od zawinięcia. W wykonaną w ten sposób ściągaczkę należy nawlec tasiemkę.
d) do ściągania i zawiązywania woreczków na żywność i suchary służą tasiemki wykonane z tej samej tkaniny. Tasiemki te powinny być zagięte dwa razy wzdłuż długości wierzchnią krawędzią zawinięte do wewnątrz i przeszyte nawskroś w odległości 0,1 - 0,2 cm do zawinięć.
e) Woreczek na kawę porcji rezerwowej należy ściągać i zawiązywać zapomocą tasiemki bawełnianej, 13 mm szerokiej. Wolne końce tasiemki powinny być podwójnie zawinięte, przeszyte i mocno zakończone.
Tasiemki we wszystkich woreczkach należy umocować maszynowem lub ręcznem przeszyciem na szwach francuskich pośrodku ściągaczek.
5. Opakowanie
Woreczki na żywność powinny być dostarczone do odbioru według rodzajów w wiązkach po 50 sztuk, związanych sznurkiem nakrzyż.
6. Odbiór
Odbiór woreczków na żywność powinien być przeprowadzony zgodnie z przepisem o odbiorze przedmiotów ubrania, bielizny i pościeli dla wojska M. 191/33, przyczem do badań szczegółowych należy pobrać 20% zgłoszonych do odbioru woreczków.
7. Normy i materjał pomocniczy.
Całość warunków technicznych stanowią: tekst niniejszych warunków, rysunki, szablony, zatwierdzone wzory woreczków na żywność, P.S. 205-107, warunki techniczne tkaniny lnianej na bieliznę żołnierską M. 218/34 oraz przepis M 191/33 i M.192/33.
8. Moc obowiązująca przepisu.
Niniejsze warunki obowiązują z dniem zatwierdzenia. Jednocześnie traci moc obowiązującą tymczasowy opis woreczków na porcje "R" sucharów, kawy i sol L.575/24 z dnia 10 listopada 1924 r., nr katalogu 494.
Zatwierdzam
Kierownik Instytutut Techn. Int.
(-) Fonferko
ppłk. int. dypl.
Szed Departamentu Internendury
(-) Masny
płk. Int. dypl.